Kyselytutkimus: Moni ottaa vain ensimmäisen rokotuksen – Suurimmalta osalta TBE-rokotteen perussarja jää kesken
Pfizerin teettämän kyselytutkimuksen mukaan 27 prosenttia kyselyyn vastanneista suomalaisista ja heidän perheenjäsenistään on ottanut TBE-rokotuksen, mutta vain 36 prosenttia tästä joukosta on ottanut koko TBE-rokotuksen perussarjan. Kyselyyn vastanneista 64 prosenttia kertoi olevansa tietoisia TBE-rokotuksen olemassaolosta.
TBE eli puutiaisaivotulehdus (tick-borne encephalitis) on puutiaisten levittämä, vakava tauti. Sitä vastaan voi suojautua rokottautumalla. Rokote ei suojaa borrelioosilta. Pfizerin kyselytutkimukseen[i] vastanneista suomalaisista ja heidän perheenjäsenistään 27 prosenttia on ottanut vähintään yhden rokotuksen TBE-rokotusten perussarjasta.
TBE-rokotuksen perussarjaan kuuluu kolme rokotusta. Sarjan toinen rokoteannos otetaan 1–3 kuukautta ensimmäisen jälkeen ja kolmas 9–12 kuukautta toisen rokotuksen jälkeen.
TBE-rokotuksen perussarjan jälkeen rokotussuojaa täytyy ylläpitää ottamalla tehosterokotuksia, joista ensimmäinen otetaan kolme vuotta perussarjan jälkeen. Tämän jälkeen rokotussuojaa täytyy ylläpitää tehosteilla, jotka otetaan henkilön iästä ja immuunijärjestelmän tilasta riippuen 3–10 vuoden välein.
Kyselytutkimuksen tulosten perusteella suomalaisten sitoutuneisuus rokotussarjaan laskee kuitenkin ensimmäisen rokotuksen jälkeen ja sitoutuneisuus jatkaa laskemistaan jokaisen seuraavan rokotuksen myötä. Ensimmäisen rokotuksen ottaneista vain 68 prosenttia on ottanut sarjan toisen rokoteannoksen eli perussarjan jättää tässä vaiheessa kesken jo 32 prosenttia sarjan aloittaneista.
Perusrokotussarjan viimeisen rokotuksen ottaa vielä harvempi, vain 36 prosenttia ensimmäisen rokotuksen ottaneista. Vain 15 prosenttia TBE-rokotuksen saaneista henkilöistä (ja heidän perheenjäsenistään) kertoi ottaneensa ensimmäisen tehosteannoksen.
Kyselytutkimuksen toteutti vuonna 2022 Ipsos GmbH ja siihen vastasi yhteensä 1 541 suomalaista. Tutkimus toteutettiin verkossa suljetuin kysymyksin, ja sen tulos on alueellisesti edustava.
TBE-rokotus jää usein aikomuksesta huolimatta ottamatta
Kyselytutkimuksen mukaan yleisimmät syyt TBE-rokotuksen ottamiselle ovat oleilu riskialueilla viikonloppuisin tai lomilla (yhteensä 27 %), TBE-tartunnan pelko (yhteensä 26 %) ja taloudessa asuvat lemmikit (yhteensä 20 %).
Yleisimpiä syitä, miksi rokote jää ottamatta puolestaan ovat se, että pyritään suojautumaan muilla keinoin, kuten vaatetuksella (31%), ja se, että aikomuksesta huolimatta rokote on vain jäänyt ottamatta (28 %).
Kyselytutkimuksesta selviää myös, että TBE sekoitetaan usein sitä yleisempään borrelioosiin. Kyselyyn vastanneista 65 prosenttia oli sitä mieltä, että TBE:n voi päätellä tarttuneen puutiaisen puremasta, mikäli pureman ympärille muodostuu punainen rengas. Lisäksi 26 prosenttia vastanneista uskoi TBE:n olevan hoidettavissa antibiootilla tai muulla lääkityksellä.
Nämä väitteet pätevät borrelioosiin, mutta eivät TBE:hen.
Tietoisuus TBE-rokotuksesta kasvanut
Kyselyyn vastanneista 64 prosenttia kertoi olevansa tietoisia TBE-rokotuksen olemassaolosta. Lisäksi 38 prosenttia vastanneista kertoi aikovansa ottaa TBE-rokotuksen joskus tulevaisuudessa.
TBE:n perusrokotussarjan saavat osana kansallista rokotusohjelmaa maksutta henkilöt, jotka asuvat rokotusohjelmaan kuuluvilla THL:n määrittelemillä TBE-riskialueilla. Kansalliseen rokotusohjelmaan kuuluu kolmen rokotteen perussarja, tehosterokotteet ovat omakustanteisia. Lisäksi THL on antanut rokotussuosituksia tietyille rokotusohjelman ulkopuolisille riskialueille. Näillä alueilla rokotus on omakustanteinen. Punkin puremalta voi suojautua peittävillä vaatteilla, kuten pitkähihaisilla paidoilla ja -lahkeisilla housuilla.
Lisätiedot:
Heidi Åhman, Pfizer Oy
Senior Medical Affairs Scientist, Pfizer Oy
p. 09 4300 40
[i]TBE Coverage and Compliance 2022, Country report: Finland -kyselyn toteutti Ipsos GmbH. Kysely toteutettiin verkossa suljetuin kysymyksin elo-syyskuussa 2022, ja vastaajia oli 1 541. Kyselyn tulokset ovat alueellisesti edustavia.
Linkki kyselytutkimuksen tuloksiin.