RS-virus vie usein pieniä lapsia ja ikääntyneitä sairaalahoitoon – Asiantuntija: ”Alle 6 kuukauden ikäiset ovat erityisen alttiita”
RSV eli respiratory syncytial virus aiheuttaa yleensä ylähengitysteiden lievän infektion, jonka oireisiin kuuluu nuhaa, kurkkukipua ja toisinaan myös kuumetta. Vauvoilla, ikääntyneillä ja hengitystieinfektioiden riskiryhmiin kuuluvilla henkilöillä on muita suurempi riski saada vaikea RS-viruksen aiheuttama tauti.
RSV:n tiedetään sairastuttavan etenkin vauvoja. Vaikka RSV-infektioita esiintyy kaikenikäisillä, lähes kaikki vakavat, sairaalahoitoon johtavat RSV-tartunnat todetaan alle 6 kuukauden ikäisillä imeväisillä. Kolmasosa suomalaislapsista saa RSV-infektion ensimmäisen elinvuotensa aikana ja osa heistä tarvitsee sairaalahoitoa. Suurin osa näistä on perusterveitä lapsia, joilla ei ole erityisiä RSV:n lääketieteellisiä riskitekijöitä.
”Erityisen alttiita vaikealle RSV-infektiolle ovat alle puolen vuoden ikäiset imeväiset. Lapsilla RSV-diagnostiikka on selkeää ja yksiselitteistä”, lasten infektiolääkäri Harri Saxen sanoo. Sen sijaan vanhuksilla taudinaiheuttaja jää usein selvittämättä.
RSV:n ehkäisemiseksi on nykyään olemassa useampia ennaltaehkäiseviä hoitoja, kuten vasta-ainevalmiste ja rokotteita. RSV:n aiheuttamaan tautiin ei ole olemassa mitään täsmähoitoa vaan sairastunutta hoidetaan oireenmukaisesti.
RSV:n aiheuttama vaikea tauti voi viedä sairaalaan
RSV:n tautihuippu ajoittuu meillä yleensä talveen. Vuosina 2018–2022 RSV-infektioita raportoitiin Suomessa vuosittain 4000–8000 tapausta, joka on vain jäävuoren huippu koko tautitaakasta. RSV-infektio leviää erittäin tehokkaasti pisara- ja kosketustartuntana esimerkiksi aivastettaessa tai yskittäessä. Lievä RSV-infektio paranee itsekseen kotihoidolla.
Pienistä lapsista suurin riski vakavalle RSV-taudille on alle kuuden kuukauden ikäisillä ja ennenaikaisesti syntyneillä. Oireita ovat nuha, nenän tukkoisuus, hengitysvaikeudet, yskä ja syömisvaikeudet, sillä imetys vaikeutuu nenän tukkoisuuden takia. Tavallisesti vanhemmat kääntyvät terveydenhuollon ammattilaisen puoleen kun vauva ei syö. Jos imeväisellä esiintyy hengitysvaikeuksia, tulee aina ottaa yhteyttä lääkäriin.
”Sairaalahoitoon johtavan RSV-infektion riski on vauvoilla suurimmillaan alle 6 kuukauden iässä silloin kun RSV-epidemia riehuu. Tutkimusten mukaan sairaalahoitoa vaativan RSV-infektion esiintyvyys on noin 20 tapausta 1000 lasta kohden. Tämä tarkoittaa sitä, että Suomessa hoidetaan vuosittain satoja RSV-tartunnan saaneita lapsia. RSV:n vuoksi sairaalaan joutuvista lapsista osa tarvitsee osastohoidon lisäksi tehohoitoa. Myös sairaalahoitoajat voivat olla pitkiä, usein viikon mittaisia”, lasten infektiolääkäri Harri Saxen kertoo.
Imeväisten lisäksi vakavan RSV:n riskiryhmiin kuuluvat yli 60-vuotiaat aikuiset ja henkilöt, joilla on esimerkiksi krooninen keuhko- tai sydänsairaus, diabetes, munuaissairaus tai immuunipuutos. Heillä RSV-tauti aiheuttaa yskää, hengenahdistusta ja keuhkokuumetta. RSV-epidemioita voi esiintyä esimerkiksi hoitolaitoksissa.
Suojaudu RSV:tä vastaan
Aikuiset voivat suojautua RSV:ltä huolehtimalla hyvästä käsihygieniasta, sairastamalla vastuullisesti kotona ja yskimällä ja aivastamalla hihaan tai nenäliinaan. Lisäksi on hyvä huomioida muiden suojaaminen. Flunssaisena tulisi välttää vaikean RSV-taudin riskiryhmiin ikänsä tai perussairauksiensa takia kuuluvien tapaamista. Imeväistä voi suojata RSV:ltä välttämällä ylimääräisiä vierailuja varsinkin vastasyntyneiden kanssa. Imeväisille ja ikääntyneille on nyt olemassa ennaltaehkäiseviä, lääkkeellisiä keinoja RSV:n ehkäisemiseksi.
Lisätietoa:
Harri Saxen
Lasten infektiolääkäri, Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri
puh. 050 462 0185
Juha Turunen
Senior Medical Affairs Scientist, Pfizer Oy
puh. 09 4300 40 (vaihde)